onsdag den 20. februar 2013

Protein barer

Det er altid lidt svært at vurdere om protein barer er godt eller skidt. Jeg har selv søgt lidt hist og pist efter vejledning og holdninger omkring dette, men dog uden at jeg er blevet meget klogere.

Jeg havde selv den holdning, at protein barer var sådan lidt"tabu" agtigt og at det kun var wannabe muskel bundter, ekstremt overvægtige og anoreksitilfælde som var køberne af disse. Ja det er en hård tanke - og du må gerne dømme mig udfra det - for husk på at jeg nu her vil sige at det indtryk / holdning har jeg ikke længere.

Hvorfor ? nok mest fordi jeg selv spiser dem.. ha ha ha... så er det jo svært at have den holdning. Jeg er ikke anorektisk, jeg vil heller ik betegne mig som wannabe muskelbundt og jeg er ikke overvægtig. Så den holdning er ændret - markant. Men hvor er det typisk at man kan blive farvet og få holdninger udfra de reklamer man ser og manglende viden.
Jeg vil ikke sige at jeg har mere viden om dem nu, men efter at have prøvet dem har jeg måtte erfarer at de slet ikke er så ringe endda. Jo ok - en variant er... Nupo's chokolade variant. Føj hvor er den nærmest uspiselig. pyhhh...

Disse har jeg alle prøvet (mangler jordbær/hasselnød varianten dog) og de smager alle godt.

Dem jeg er mest glad for er Allévo's måltidserstatnings variant af mørk chokolade. Det smager mest som en chokolade bar, så er du slik sulten så får du faktisk dækket dit behov. Eller jeg gør :-)
Den nederste og den på 99 kcal er gode "ekstra snackere" (jeg kalder dem ekstra snackere da jeg ikke kunne skippe et måltid kun ud fra dem. Det mætter de slet ikke nok til).

Jeg har også prøvet Nupo's chokolade variant, og må jeg sige "nej tak!"... pyhh det var godt nok den værste af dem alle. Den var sej, klistrede til ganen og smagte esktremt syntestisk. Virkelig en dårlig oplevelse.
Nutrilett's varianter - der har jeg smagt en enkelt en. Chokolade varianten. Den er ok, men igen så smager den lidt underligt. Syntetisk og man kan smage salten, samt den har en smag som er svær at præcisere, men jeg går helst uden om dem. Mine favoriter er klart indenfor Allévo.

Husk ALTID at drikke meget vand til.... 

Idag har jeg eksempelvis snuppet en allévo måltidsbar ved en 10 tiden. Der er jeg altid sulten (som vist nævnt tidligere så er jeg mest sulten om morgenen og frem til frokost. Eftermiddag og aften er jeg ikke specielt sulten. Dog skipper jeg INGEN måltider).
Jeg spiser min morgenmad omkring kl 7.30 og kan ikke holde mig indtil kl 12 hvor der er frokost. Jeg har forsøgt mig med en større frokost, men synes det er bedre at dele mine måltider ud over flere og dermed ikke have så mange timer i ml.
De dage hvor jeg er sulten om eftermiddagen spiser jeg så ca følgende tider :
  • morgenmad : kl 7.30
  • formiddags snack: kl 10 ca
  • frokost : kl 12 ca
  • eftermiddags snack : 14-15
  • aftensmad : ml 18-20 (den ene uge er det sent hvor jeg ik har min søn, når jeg har ham spiser vi helst kl 18).
Jeg synes det er fedt altid at have en bar i tasken således, at melder sulten sig uanmeldt så er det trods alt bedre at snuppe sådan en end at købe alt muligt crap. Når jeg er sulten kunne jeg spise pap hvis det skulle være.. ha ha ha.. ej måske ik, men min dømmekraft bliver klart sløret af min sult.

Jeg ville på ingen måde erstatte alle mine måltider med barer eller drikke løsninger (supper, smoothies osv) da jeg ikke stadig tror på at de som gør det - gør noget godt for deres krop. Min holdning er, at de faktisk er ret hårde og dumme ved deres egen krop

Spis hellere sunde varianter, spis varieret

Brug 80/20 reglen. Spis sundt 80 % af tiden og lad dig selv få lov til "synde ting" de resterende 20%. Dermed risikere du ikke at du falde "ved siden af" og du får ikke dine cravings da du jo tillader dig selv usunde ting engang i mellem.
Det handler nok om hvad du vil. Træner du efter noget specielt som eks en konkurrence, så er der nok ikke meget rum til de 20% usunde ting, men du kan jo justere dine 20% til således at i disse indgår ex 80% chokoladen (som jo ikke er helt så usund som man tror).

Vil jeg anbefale protein barer ? Altså det er jo op til dig, jeg synes om dem og jo jeg spiser dem som ekstra måltider / mellemmåltider. De virker for mig... :-) Men om de virker for dig - det kan jeg ikke svare på :-)

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

har svært ved at gennemskue hvor sunde disse barer egentlig er, da der jo også er en del sukker i. godt nok mætter de godt, men har svært ved at se det som et sundt måltid når de smager af chokolade og lignende

Miranda sagde ...

Hej Anonym,

Tak for din kommentar.

Samme tænkte jeg tidligere, og ja der er jo sukker i.
Jeg er heller ikke ernæringsspecialist eller uddannet indenfor det, men jeg tænker, at har jeg brug for at få "dulmet" min sukkertrang, så er denne variant bedre end diverse andre sukker produkter.
Man kan sige det samme om frugt - om det er sundt eller ej. Nogle vil sige ja, andre nej. Det handler i bund og grund om at være opmærksom på hvad man putter i munden, spise varieret og holde sig aktiv.
Frugt indeholder en del sukker, nemlig deres naturlige frugtsukker, så selvom frugt er sundere end meget andet, må man ikke glemme at man ikke bare kan smæske løs af frugter ex vindruer non stop.

Det er helt op til den enkelte om de vil spise sådan en protein bar eller ej. Jeg spiser dem selv med positivt resultat - meaning jeg synes de dækker min sult (og sukkertrang) fint for et par timer når sulten melder sig. Så er det helt frivilligt om du & andre vil spise dem.
(idag spiste jeg en af de der "mellemmåltider" som er dadler, bær og nødder. Den mættede fint sammen med et æble indtil frokost)

Miranda sagde ...

By the way... så har jeg fundet et par opskrifter på protein barer som jeg havde tænkt mig at afprøve i weekenden.
Håber de bliver gode !
Og jeg går selv ind for at lave det selv end at købe færdig lavede barer...